lauantai 7. lokakuuta 2017

Juomien menekki meidän häissä

Juomien menekin arvioiminen tuottaa usein päänvaivaa hääpareille. On vaikea arvioida, että millaisia määriä ja mitä juomia vieraat juovat. Ajattelin kertoa hieman, että miten me arvioimme juoman menekin ja miten onnistuimme siinä. Meille oli tärkeää, että juhlapaikalle saa tuoda omat juomat. Juomien budjetti oli 900€ ja muistaakseni aika hyvin sen sisällä pysyttiin. Osa juomista ostettiin Suomesta, osa Ruotsista. Meidän häissä oli 43 vierasta ja me.

haaviinit1

Alkumaljat:
Kuohuviini 10 pulloa, jäi 3 pulloa

Alkumaljaan varattiin 12 cl kuohuviiniä per henkilö ja muutamia extrapulloja. Se oli ehkä helpoin arvioida ja menekistä huomaa, että mitoitus extrapulloineen meni just eikä melkein.

Ruokaviinit:
Punaviini 19 pulloa, jäi 9 pulloa
Valkoviini 13 pulloa, kaikki meni

Ruokajuomat mitoitettiin laskemalla kaksi 24 cl viiniannosta/vieras ja varauduimme määrään muutamalla pullolla extraa. Valkoviinin menekki oli punaviinin menekkiä huomattavasti suurempi meidän kesähäissä, vaikka ruoka oli enemmän niin sanottua "punkkuruokaa". Ruokaa ajatellen otettiin punaviiniä hieman enemmän, kuin valkoviiniä, vaikka kesähäissä valkkarin menekki arvioidaan punkkua isommaksi. Juhlapaikan emännän suosituksesta pullot olivat noutopöydässä, jolloin menekki on helpompi mitoittaa, kuin jos pullot olisivat pöydissä. Lisäksi ruokailun aikana tarjolla oli olutta niille, jotka ei viinistä välitä. Ruokailun jälkeen juomat jäi tarjolle ja siitä saivat ihmiset hakea vapaasti. Jos haluat lukea hääviinien valintojen tunnelmista, niin klikkaa itsesi tähän postaukseen!

Juhlajuomat
Olut 5 lavaa, jäi 1 lava
Siideri 4 lavaa, jäi 2 lavaa
Lonkero 1 lava, jäi noin 20 tölkkiä
Punaviinitonkka 2 kpl, jäi 2 kpl
Valkoviinitonkka 2 kpl, jäi 1 kpl

Juhlien juomamäärää voi laskea esimerkiksi siten, että laskee henkilöä kohti kaksi juomaa ensimmäiselle tunnille, ja yhden juoman seuraaville tunneille, eli 9 juomaa/naama, sillä meillä juomat oli mitoitettu noin klo 18:00 - 2:00. Mun mielestä meidän häissä ollut todella ylimitoitettu määrä tuo 9 juomaa/hlö, koska tiesin, että noin puolet vieraista juo todella vähän tai ei ollenkaan. Ylimitoitusta vältettiin jakamalla vieraat kolmeen ryhmään:
a) TODELLA vähän/ei ollenkaan alkoholia = 3 juomaa/naama (noin 10 hlöä)
b) Siltä väliltä = 6 juomaa/naama (noin 12 hlöä)
c) kaikki loput, joihin sovellettiin tuota 9 juomaa/naama

Alkoholittomat
Vichyt 60 pulloa, kaikki meni
Fanta 24 pulloa, jäi 5 pulloa
Pepsi Max 24 pulloa, jäi 4 pulloa
Alkohoittomat oluet vajaa lava, vain 1 meni

Alkoholittomat juomat menivät todella hyvin "kaupaksi" alkoholittomia oluita lukuun ottamatta. Ostimme 0,33 pulloja ja tiesimme, että niitä tulee menemään paljon.

Mikään juoma ei loppunut kesken juhlien, eli mitoitus onnistui hyvin! Itse nappasin viimeisen vichypullon 00:30 aikaan poistuessani juhlapaikalta, mutta uskon, että juhlapaikalle juhlimaan jäänyt väki ei muutenkaan vichyjä enää kaipaillut. Valkkari oli selkeästi punkkua suositumpaa, ja miedoista olut maistui eniten, lonkero vähiten. Juomia meille jäi aika paljon ja tuolla ne nurkissa pyörii. :D Itse kun en hirveästi alkoholia käytä muulloin, kun jos olen juhlimassa ja käyn aika harvoin juhlimassa. Mutta tärkeintä oli, että juomat ei loppuneet juhlissa kesken, koska se olisi ollut mun mielestä huonoa mitoittamista.

Mua myös kiinnostaa, että miten te mitoititte tai mitoitatte juomat häihin? Ja toivottavasti tästä postauksesta on apua ja hyötyä juhliaan suunnitteleville! :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Hyvä kuulla juomien mitoituksista ja todellisesta menekistä, koska arvioiminen ihan kylmiltään on kyllä vaikeaa. Minusta teidän juoma-arvio onnistui erittäin hyvin, mikään ei loppunut eikä juomia jäänyt aivan tuhottomasti pyörimään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kiva kun tykkäsit! :) Oli tosiaan melko urakka arvioida näitä määriä ja mieltymyksiä, mutta hyvin meni. Juomia ei tosiaan ihan mahdottomasti jäänyt pyörimään nurkkiin, onpahan Antille ollut saunakaljoja, itse sain hieman siidereitä juotua pari viikkoa häiden jälkeen festareilla. Ainoa harmitus ja päänvaiva on nuo viinitonkat, koska niitä pitäisi olla useampi juomassa. :D Noh, täytyy ottaa joskus isompiin illanistujaisiin mukaan.

      Poista