sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Parisuhde ja päivärytmit

Uusista elämän tuulista innostuneena halusin jakaa hieman ajatuksiani ja kokemuksia asiasta parisuhde ja parin päivärytmien vaikutus siihen. Meillähän on tosiaan tilanne ollut se, että koko parisuhteen aikana meillä ei ole ollut samanlaista päivärytmiä ja huomenna siihen tulee muutos. Oon todella onnellinen uudesta työstä ja myös siitä, miten sen tuoma päivärytmi vaikuttaa parisuhteeseen.

Olen tosiaan tähän mennessä meidän parisuhteen aikana elänyt opiskelijana. Kesäisin ja lukuvuosien ohella olen tehnyt lähihoitajana töitä. Lähihoitajan työssä olen tehnyt pääasiassa kaksivuorotyötä, yhtenä kesänä peräti kolmivuorotyötä. Viikonloppuvapaita ei ole hirveästi herunut, yleensä viikonloppuvapaat menevät niin, että niitä on yksi kolmessa viikossa. Ja sehän voi tarkoittaa sitä, että jos toisessa listassa viikonloppuvapaa sijoittuu listan alkupäähän ja toisessa loppupäähän, niin kuukaudessa on pahimmillaan vain yksi viikonloppuvapaa. Antti puolestaan on ollut myös opiskelija ja tehnyt töitä opintojensa ohella, mutta hän on ollut jo 3 vuotta työelämässä perinteisellä toimistotyöajalla.

hoitsu

Eli jos kokemusta vuorotyöstä ei ole, niin tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteiset viikonloppuvapaat ovat tiukassa ja arjessa kohtaamiseen tulee omat haasteensa. Toinen on illat töissä, toinen kotona. Ja erimielisyyksiä tulee esimerkiksi nukkumaanmeno ajoista ja unirauhasta. Jos on useampi iltavuoro peräkkäin, niin ei voi edes olettaa, että uni tulisi klo 23, kun toinen menee nukkumaan. Ja kun on menossa aamuvuoroon lauantai- tai sunnuntaiaamuna, niin toisella voi olla vaikea käsittää, että viikonloppuna pitää mennä aikaisin nukkumaan. Puhumatta siitä, kun lauantai- tai sunnuntaiaamuun mennessä toinen tulee baarista kolmen jälkeen ja kolistelee (vaikka kuinka olisi ennen baariin menoa vakuuttanut, että tulee mahdollisimman hiljaa). Oon maailman herkkäunisin ihminen, joten ilta-aamuvuoron vähäiseksi jäävien unien laatua ei paranna se tunnin katko, mikä toisen kotiintulokolinasta aiheutuu. Okei, myönnän, että myös tuo toimistotyöaikalainen on saanut kokea saman, kun olen keskellä viikkoa hiippaillut kotiin opiskelijabileistä. ;)

pexels-photo-271897sleeping
Kuva: Pexels

Ja silloin, kun töitä ei ole, olen kyllä saanut nauttia aika paljon akateemisesta vapaudesta. Antilla on varmaan väsyneinä aamuina oikein raastanut katsoa, kun on käynyt pussaamassa mua ennen töihin lähtöä ja sen jälkeen olen itse kääntänyt kylkeäni ja jatkanut unia. :D Mutta toisaalta, itse en ole viimeisimmästä opiskeluvuodesta nauttinut juuri ollenkaan. Olen ajoittain kokenut itseni todella yksinäiseksi, kun olen puurtanut gradua yksin kotona. Loppuvuodesta en viitsinyt edes töissä käydä, kun olin saanut itseni jo opintotukikuukausienpalautuskierteeseen. Eli olen tuntenut syvää kateellisuutta ihmisille, jotka lähtevät kahdeksaksi tunniksi töihin.

Eli meidän tilanne tulee muuttumaan maanantaista lähtien huomattavasti. Voimme suunnitella yhdessä vapaita viikonloppujamme, kaupassa käyntejä arki-illoille, yhteisiä salitreenejä... Ihan yksinkertaisia asioita, joiden suunnittelu on ollut ennen todella haastavaa.

Mun kokemus on se, että parisuhteessa toisen puolen vuorotyö vaikuttaa pakostakin ihan yksinkertaisiin asioihin parisuhteessa. Mitä siitä sitten tulee, jos kumpikin on vuorotyössä? Uskon, että aiheuttaa haasteita yhteisen ajan löytämiselle ihan tuplasti haasteita.

Onko teillä erilaiset vai samanlaiset päivärytmit? Jos teette vuorotyötä, niin miten se teillä vaikuttaa parisuhteeseen?

2 kommenttia:

 1. Varmasti muutos tulee näkymään parisuhteessa :) Saatte enemmän yhteistä aikaa ja kivahan se on jos tulee mentyä enemmän yhtäaikaa nukkumaan!

  Meillä minä teen päivätyötä ja mies tekee aamua, iltaa ja yleensä on joka viikonloppu töissä. Arki meillä menee suht hyvin. Sitä on monesti vähän poikki työpäivän jälkeen ja loppupäivä menee urheiluun sekä perus arkijuttuihin. Mut viikonloput harmittaa, kun ei oo yhteistä aikaa :/ onneks mies silloin tulee viimeistään klo 19 kotiin. Mut vaikuttaa se siihen ettei pääse käymään missään Oulua kauempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, arki menee aina suht hyvin, mutta harmittaa, kun yhteinen aika on kortilla - juurikin viikonloppuna! :(

   Poista