sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Alkoholit: Virosta, Ruotsista vai Suomesta?

Täällä Pohjoisessa asuvalle ja häitään järjestävälle juomien hakeminen säästömielessä Tallinnasta ei ole ihan läpihuutojuttu ja meidänkin on täytynyt punnita, että mikä on meille edullisin ja fiksuin vaihtoehto hankkia juomat. Ollaan käyty kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi ja loppujen lopuksi tultiin siihen tulokseen, mihin varmaan hyvin harva päätyy. Meidän juomat hankitaan Suomesta.

Ihan ensimmäisenä ajatuksena mellä oli se, että totta kai juomat haetaan Virosta - sieltähän ne saa halvalla. Mutta Virossa on ilmeisesti tulossa muutoksia alkoholiverotukseen ja sen myötä hinnat tietenkin nousee. Edelleen alkoholi on kuitenkin halvempaa, kuin Suomessa, mutta kun tähän laskee automatkan Oulusta Helsinkiin ja takaisin, laivamatkan, yöpymiset ja ruokailut, niin yllättävän nopeasti käy niin, että säästöä tulee hyvin vähän jos ollenkaan. Toki Viron reissun voisi ottaa ihan hupimatkana ja yhteisenä lomana, mutta meillä kummallakin on sen verran tiukka kevät, että ihan huvikseen ei noin pitkää automatkaa tehdä.

wine


Toinen vaihtoehto oli hakea juomat Haaparannasta, eli Ruotsin puolelta. Haaparantaan ei ole pitkä matka Oulusta ja siellä käy ihan ohimennen esimerkiksi matkalla Rovaniemelle, jossa meillä tulee A:n kanssa vierailtua yhdessä ja erikseen. Eli toisaalta voidaan ajatella, että osan juomista haetaan Haaparannasta jonkin muun reissun yhteydessä, mutta missään nimessä ei varta vasten viinanhakureissua Ruotsiin tehdä, koska loppujen lopuksi hintaero alkoholissa Suomen ja Ruotsin välillä ei ole suuri.

Joten lopulta pitkien laskutoimitusten jälkeen heitin A:lle ajatuksen, että mitäs jos hankittaisiin juomat ihan vaan Suomesta ja meidän kummankin mielestä ajatus oli hyvä. Suomalaisista tyhjistä pulloista ja tölkeistä saa kuitenkin pantin ja koska tyhjät pullot ja tölkit pitää joka tapauksessa kierrättämällä hävittää, niin miksipä siitä ei sitten ottaisi rahaa pantin verran takaisin. Ja ajatellaan myös asiaa muka fiksusti sen kannalta, että saapahan oma valtio alkoholiverot meidän juomatarjonnan häiden osalta.

drink-beer

Ja tuon vielä esille, että meillä on kuitenkin aika pienet häät, eli tämä on meille varmasti kannattava ja fiksu vaihtoehto. Meidän häissä ruuan kanssa viiniä juovia on noin 54, nuorta ehkä niin sanotusti enemmän juhlajuomalla juhlivaa väkeä on noin 30 ja noin 7 sellaista, jotka juo todella vähän tai ei ollenkaan. Ja loput juo jotain siltä väliltä. Eli budjettia ei oikeastaan joutunut kasvattamaan juuri ollenkaan alkoholin suhteen, vaikka tähän ratkaisuun päädyimme. Lisäksi vapun ja juhannuksen aikaan Suomessa on edes jonkinlaisia tarjouksia oluesta ja siideristä, joten täytyy näitä tarjouksia sitten hyödyntää. Ja meillä alkoholin määrä on arvioitu yläkanttiin, koska hyvissä juhlissa juoma ei lopu kesken.

Seuraavaksi pitäisikin ratkaista seuraavat ongelmat: mitkä viinit valitsemme? Täytyy varmaan käydä Alkossa kyselemässä suosituksia, valita muutamaa sorttia valkkaria ja punkkua ja kutsua kaasot ja bestmanit istumaan iltaa viinejä maistellen. ;)

Mistä te haette juomat häihin? Miksi päädyitte kyseiseen ratkaisuun?

Kuvat: Pexels

8 kommenttia:

 1. Me ollaan menossa hiihtolomalla Espanjaan ja meinataan siellä pitää viininmaisteluilta juustoineen :D Oon jotenkin tosi innoissaan tästä, vaikken juokaan viiniä :D Ja jos hyvät viinit ja muut juomat löytyy halvalla, niin sitten juomat (tai osa juomista) tulee Espanjasta - mun isä tietää yhden firman, jonka kautta on aiemminkin sieltä tilannut juotavaa... Ja noh, suhteet Espanjaan auttaa! :D Mutta sitä kotiovelle tilausta Virosta oon myös miettinyt... Tosin, jos nyt sitten päädytään Espanjan juomiin, niin loput varmaan hommattaisiin myös Suomesta. Koska oot ihan oikeassa, ei oo mitään järkeä alkaa Oulusta asti hakemaan niitä juomia Virosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi nauttikaahan Espanjan reissusta!:) Mukava just maistella viinejä ja miettiä niiden sopivuutta semmosen kivan tekemisen kautta. Mä ite juon valkkaria, mutta tykkän makeemmasta, kun taas moni tykkää kuivasta/puolikuivasta, niin varmaan joku puolikuiva valikoituu. Punkusta taas en hirmuna tykkää ja osaan sanoa vaan, et jos on hyvää tai pahaa. :D Niin isommalla porukalla saadaan varmasti valkattua hyvät viinit.

   Mä katselin kans noita kotiovelle tilauksia, mutta en uskaltais tilata kaikkia juomia kerralla ja jokaisessa juomatilauksessa tulee postikuluja. Laskin että parikymppiä sinne tänne, mielummin ostetaan Suomesta. :)

   Poista
 2. Me haetaan Virosta. Halvimmaksi tulee ottaa ennakkotilauksena yhdeltä laivalta. Perjantaina pidimme viininmaistajaiset ja valkkasimme tietenkin viinit, joita ei laivalta saa. Saa sitten nähdä kannattaako mennä Tallinnan puolelle hakemaan vain viinejä, hankitaanko ne ihan Alkosta vai ottaisiko joku juomanhakija 42 pulloa kyytiin. Valkkaamamme viinit olivat Chileläisiä Frontera-merkkisiä. Ihan rehellisiä kyykkyviinejä, joiden hankkiminen alkostakaan ei räjäyttäisi budjettia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyi ihan tsekata toi teidän valkkaama viini - ei todellakaan kallista edes Suomessa. :D Täytyy varmaan ottaa noi testiksi meidänkin viinimaistajaisiin. Valkkasitteko suosittelujen tms perusteella?

   Poista
 3. Mielestäni oikein hyvä päätös ja varmasti stressittömin vaihtoehto, siinä on kuitenkin oma hommansa lähteä hakemaan alkoholeja muualta. :) Me haettiin (vuonna 2014) juomat Virosta, sillä asutaan Helsingissä ja se oli nopea ja edullinen vaihtoehto. Laskimme tuolloin, että säästettiin lähes 1000 euroa! Ihan älytöntä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä en ihan hupiretkenä olis ottanu tuota viinanhakureissua Oulusta Tallinnaan. :D Kiva kun auto ois ihan täyteen pakattu ja pitkä ajomatka. Helsingissä on kyllä selkeä etu, että sieltä pääsee helpolla hakemaan juomat nopeasti halvalla.

   Poista
 4. Moi, eksyin sattumalta blogiisi ja tämä postaus herätti ihan kommentoimaankin (: Ollaan siis myös menossa heinäkuussa Oulussa naimisiin, ja tähän mennessä ollaan ajateltu että mentäis ihan varta vasten Haaparantaan hakemaan juotavat n. 40 hengen juhliimme.. Tarkoitus olisi ihan viini ja olut/siideri/lonkerolinjalla mennä (kirkkaista/boolista kun ei koskaan tiedä kuinka äkkivääräksi joku vieras äityy)

  Miten päädyitte siihen, että se on sama hankkia sit suoraan Suomen puolelta, itellä on jotenkin niin vahva se mielikuva, että Haaparannasta hakemalla säästyy muutama satanen? Ja noin muuten voitko vinkata kuinka paljon olette varanneet juotavia? En ole itse vielä sen kummemmin tutkinut asiaa, vaikka varmaan netistä löytäis laskelmia että minkä verran tarvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Kiva, että Oululainen morsian eksyi tänne! Meillä kutsut lähti 54 vieraalle, eli häät tulee pyörimään +10 paikkeilla teidän häistä, niin varmaan ihan hyvä vertailukohde!

   Mä ihan netistä hintoja laskemalla ja valuuttamuunninta hyödyntämällä tein vertailuja. Huomasin, että ruotsin ja suomen välillä viineissä on eroa, mikäli ne ostaa tonkissa - muistelin, että tällöin hintaro viineillä oli 7-9€. Pulloissa ero oli lähes mitätön. Me päätettiin, että ostetaan viinit pulloissa ruualle, koska niistä on helpompi tarjoilla ja ne sitten jätetään pöytiin. Jos oltais ostettu tonkat ja keksitty niille pullot tms. mistä sitä viiniä kaadetaan, niin kaikki säästö olisi mennyt siinä.

   Me mennään ihan viini, siideri ja kalja linjalla illan juotavien suhteen. Varmaan 2-4 tonkkaa viiniä, oisko pulloja 23-24. Skumppaa 11-13. Olut laatikoita maksimissaan 7, lonkeroita tuskin ostetaan (kalliita :D), ostetana mielummin erilaisia siidereitä. Varmaan 5-6 konttia. Nää on jotain sinne päin arvailuja. Täytyy vähän lähempänä laskea tarkemmin.

   Poista