maanantai 26. syyskuuta 2016

Save the Date - kun kutsukortit ei enää riitä?

Tällä kertaa jälleen luvassa hämmästelyjä häidenjärjestelyistä ja aiheena on Save the Date -kortit. Jos joku ei tiedä että mistä on kyse (epäilen... :D), niin Save the Date -kortithan Jenkeistä omaksuttu tapa lähetetään vieraille kortti ennen virallisia kutsuja, jotta vieraat osaavat varata päivän vapaaksi.

Itse en ihan hiffaa tuota STD-perinnettä. Missä vaiheessa on käynyt niin, että pelkkä kutsu ei enää riitä? STD -kortit lähetetään yleensä n 6-12 kk ennen häitä ja jos itse sattuisin vastaavan kortin saamaan, niin en voisi olla varma, että pääsenkö päivän varaamisesta huolimatta osallistumaan. Vaikka kuinka päivämäärä olisi tiedossa, niin vuorotyöt, lomien sumplimiset ja muut juhlat ei ole vielä niin pitkälle tiedossa. Totta kai, jos kyseessä olisi hyvän ystävän häät, niin tekisin tietenkin kaikkeni, että päivä on varattu vapaaksi, mutta todennäköisesti olisin päivämäärän jo mieleeni pistänyt ilman STD-korttia... ;)

...Koska kulkeehan se tieto ilman STD-korttejakin! Meillä ainakin läheisimmät ja tärkeimmät sukulaiset tietää jo päivän ja se riittää. Ja ainakin mun puolelta myös kaverit tietää päivämäärän. Ja ne, jotka saattavat olla epävarmoja kutsun suhteen vinkkaan sitten lähempänä, että pistää päivämäärän ylös. Mutta teen tämän ihan vain Whatsappissa tai facebookissa.

std

Ymmärrän kyllä, että jos kyseessä on isot häät ja haluaa varmistaa, että mahdollisimman moni pääsee, niin STD-kortit on ihan fiksu keino. Mutta itselle riittää, että suurin osa kutsuttavista on jossain vaiheessa ainakin kuullut häistä ja totta kai toivon, että mahdollisimman moni pääsee juhlimaan meidän kanssa. Mutta häiden peruutukset taitaa koostua enimmäkseen niistä viimehetken peruutuksista vaikka vieraat olisivat kuinka tietoisia päivämäärästä ja olisivat sen varanneet vapaaksi.

Olen myös kuullut, että STD-kortit aiheuttaa hieman hämmennystä vanhemmissa ihmisissä, koska eivät ole ihan kartalla, että mistä on kyse. Tuntuis, että tulisi vaan lisää vaivaa siitä selittämisestä, että mistä korteissa oli kyse. :D

Toki STD-kortit on ihan näppäriä yhdistää esimerkiksi joulukortin yhteydessä ja samalla säästää postimerkkikuluissakin. Mutta jotenkin en vain siltikään syty idealle (olen muutenkin aika huono lähettämään joulukortteja...). Meidän häiden suhteen saa riittää suusta suuhun tieto häistä sekä tarpeeksi ajoissa lähetettävä kutsu.


Tuleeko teille Save the Date kutsut?

17 kommenttia:

 1. Meille tulee varaa päivä -kortit, niistä olen pariin otteeseen blogissa jo kirjoitellutkin. Osa laitettiin wa:n välityksellä, osa laitetaan postiin tulevana viikonloppuna. Täytyy sanoa, että yksi syy minun puoleltani lähettämiseen on, että miehen porukat oikeasti tajuaisivat meidän olevan häiden suhteen tosissaan. Ja sitten on näitä, joille on kerrottu useaan otteeseen eivätkä vieläkään muista. :D

  Postiin menevät kortit maksoivat n. 10€ + postimerkit päälle, joten miksipä ei. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ikävä, jos teidän miehen porukat ei tajua, että olette tosissaan. :D Kai nyt juhlapaikan varaaminen ym. todistaisi sen. Jospa uskoisivat STD-korttien jälkeen.

   Ihan kohtuullinen määrä rahaa mennyt tuohon, mutta itse ajattelen, että onpa säästöä sekin. ;) Postimerkitkin on yllättävän kalliita! Taivastelin niitä jo budjettia laatiessani.. :D

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Ei tuu Save the Dateja. En itekään ymmärrä sitä hössötystä, kun tieto päivästä on mennyt jo whatsappin kautta kavereille ja osa sukulaisistakin on jo asiasta kuullut... Ja noh, säästyypä rahaa eikä tartte vaivata päätä silläkään asialla :) (toinen juttu, mitä en niin hirveästi ymmärrä ja mitä ei tule meidän häihin, on vieraslahjat. Järjestetään sen verran hyvät pippalot vieraille, että siinä on niille elämystä ja "lahjaa" ihan tarpeeksi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, että en oo yksin näiden hössötyshämmästelyjen kanssa! Onhan sitä ennenkin häitä järjestetty ilman, että on kahteen otteeseen käsketty päivää varailemaan. Päivämäärä on niin helppo kertoa whatsappilla, facessa, tai sähköpostitse ja sielläpä se sitten lukee, jos ei jaksa kalenteriin tallettaa. Ja rahan (ja ajan) säästyminen on ihan tosi juttu. Me ollaan monen muun asian suhteen jo otettu "no kerrankos sitä..." -meininki, mutta STD-kortit ei siihen tule lukeutumaan. :D

   Vieraslahjat on tosiaan vähän hassuja. Ei oikein käy munkaan järkeen, että juhlakalut lahjoo vieraita (vieläpä sen lisäksi, että kuljettaa, syöttää, juottaa ja viihdyttää :D).

   Poista
 3. Meille tulee kortit, posti-Pate itseasiassa tänään toimitti kortit perille. Meille kortit tulee siksi, että O:n sukulaisiin ei olla yhteydessä niin usein, etteivät varmasti edes tiedä päivää. Ja kavereille, koska festarit. Kohta alkaa niidenkin liput tulla myyntiin. Ja he tietävät päivän, jää kuitenkin ehkä paremmin tuolla tavalla mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi musta tuntuu, että meidän kummankin äidit on niin innoissaan, että sukulaiset ei vois olla tietämättä. Toki ovat kysyneet, että ketä ollaan kutsumassa, eli eivät hehkuta sellaisille, jotka eivät kutsua ole saamassa. :)

   Tokikin meillä on pienet häät ja kutsutaan läheisimmät sukulaiset ja kutsutaan vain muutama sellainen pakollinen, joiden kanssa ei olla edes tekemisissä, mutta ovat perhesuhteiden vuoksi sen verran läheisessä mittakaavassa, että olisi huono tapa olla kutsumatta... Eli en näe muutenkaan tarpeelliseksi muistutella ei-niin-läheisiä häistämme kahteen otteeseen.

   Poista
 4. Me laitettiin osalle joulukortin mukana päivämäärä, mutta ei sen kummemmin. Ymmärrän isoissa juhlissa, mutta pienemmissä lähipiirin uskois olevan niin läheinen, että he tietää päivän jo hyvissä ajoin :)

  Ymmärrän parhaiten STD kortit, kun häät on juhlapyhänä! Kuinka kätevä ilmoittaa jo jouluna, että häät sattuu juhannukselle, ettei varmasti kukaan ehdi edes ajatella sille päivälle mitään muita suunnitelmia! Tai uusivuosi, vappu yms juhlat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, isommissa fiksumpaa! Ja tuo sun pointti juhlapyhistä oli hyvä, koska niihin ihmiset varautuu yleensä melko aikaisin esim. varailemalla mökkejä ja mitälie.

   Poista
 5. Meillä kanssa ensin mietittiin että ei mitään turhia STD-kortteja aleta lähettämään. Mutta sitten kun alkoi tulla näitä "niin oliko ne häät nyt 7.7. vai 7.8?" -kyselyjä eikä oma äitinikään muistanut päivämäärää oikein niin laitetaan maininta joulukorttien mukana menemään. Häiden viikonloppuna on Ruisrock niin tietää varoittaa ihmisiä siitäkin ajoissa.

  Joulukortteja ollaan muutenkin tykätty askarrella niin siinä se tieto menee kätevästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha. :D Joo, jotenkin ärsyttävää, jos kokoajan joutuu tollaisiin vastailla. Mutta ite epäröisin, että pitääkö ihmiset sitä korttiakaan tallella? Meinaan itse en välttämättä pitäisi esillä ja ihan yhtälailla unohtaisin JOS kyseessä ei olisi läheisen ystävän häät. :D Jotenkin hassua, että kaikkien ajatuksenkulku ei ole samalaista, eli itse talletan yleensä heti tärkeät päivämäärät joko tosi hyvin mieleeni, tai sitten laitan kännykän kalenteriin (joka synkronoitu gmailiin, eli pvämäärä pysyy tallessa kännykän vaihdosta huolimatta).

   Festareiden kannalta on kyllä ihan hyvä varoitella. :)

   Poista
 6. Mäkään en oo ikinä ymmärtänyt noita "Save the Date"-kortteja :-D Lähimmille ihmisille ja kavereille varmasti kertoo sitten aikanaan sen päivän jo heti kun varmistuu, joten eiköhän ne varsinaiset kutsut sitten riitä kun ajoissa lähettää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Laittaa kortit hyvissä ajoin kesähäihin noin 3 kk aikaisemmin, niin luulisi riittävän! :) Meillä ainakin tieto kulkenu hyvin ja kulkee myös lähempänä. Jos jollain on jotain muuta, niin ei voi mitään - ei kaikille meidän häät ole niin tärkeä, kuin meille itselle (ts. ihmisillä on myös oma elämä ja omien sukulaisten juhlia ym. esteitä).

   Poista
 7. Tuonpa oman näkökulmani tähän: Me tehtiin kompromissi ja lähetettiin sähköpostitse itse Adobe Illustratorilla suunnitellut save the datet. Vieraista n. 1/3 tulee ulkomailta joten ajateltiin että se varoitusajan maksimointi on tosiaankin tarpeen, ja tästä tulikin kiitosta (myös suomalaisilta vierailta) :) Rahaakaan ei mennyt kuin nettiyhteyden verran! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! :) Nopea, helppo ja halpa tapa! Ja ehdottomasti tuossa tapauksessa kannattavaa, kun noinkin suuri osa tulee ulkomailta, niin ehtii hyvissä ajoin katsoa lennot ja majoituksen. :)

   Poista
 8. Mä oon miettinyt jo pitkään, että tuo on ihana idea. Nyt sä sait kuitenkin mun mielen muuttumaan, koska totta tosiaan - ei se pidempi ilmoitusaika aina takaa sitä, että juhliin tosiaan pääsisi. Ylimääräinen kuluerä, ja todellakin vanhemmille ihmisille voi joutua selittämään, että mistä tässä nyt on kyse. Saattavat alkaa soittelemaan ja ihmettelemään, kun "kutsussa" ei ole tarkempia tietoja juhlasta.

  Tämä olisi tosiaan häiden ajankohdasta riippuen järkevin toteuttaa joulukortin yhteydessä tai vain tylsästi viestitse. Lähipiiri varmasti aikeista tietää jo muutenkin hyvissä ajoin.

  Luin sun blogia kauan silloin kun vielä itsekin kirjoitin blogia! Nyt alkaa "oma hääsuoni sykkimään" vaikkei ole vielä edes sitä ensimmäistä sormusta sormessa, niin tätä sun blogia on ihana lukea.

  Terveisin,

  Katja (Oulusta, nykyään Tampereella)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava Katja kun kävit kommentoimassa! :) Oot kyllä pitkälle lukenut vanhoja juttuja, kiva että tykkäät! Onpahan nyt inspistä ja vinkkejä sulla, sitten kunhan se ensimmäinen sormus sormeen tulee.

   Todellakin aika turhake tuo save the date, whatsappilla kulkee viesti niille, jotka epäilee, että ovatko kutsuttuja. :)

   Poista